Blogopmaak

TVM door Kifid op vingers getikt

mei 01, 2016

De Geschillencommissie van het Kifid heeft bindend geadviseerd dat TVM Verzekeringen een eerder geweigerde schadevergoeding alsnog moet betalen. Tijdens de Sneekweek in 2015 wordt de volgboot van de klant gestolen. TVM weigert de schadevergoeding uit te keren, omdat er geen sprake zou zijn van braak, maar wél sprake van roekeloosheid van verzekerde.
De boot van de klant was namelijk in de avonduren gestolen, waarop de klant direct aangifte heeft gedaan bij de plaatselijke politie. De dag erna is de diefstal ook gemeld bij de verzekeraar, waarna een expert het schadebedrag uiteindelijk op € 1.100 heeft vastgesteld. TVM oordeelt aan de hand van het expertiserapport dat de boot “enkel aan landvasten lag aangemeerd en niet op slot lag, waardoor van braak geen sprake is.” In het verweer laat de klant weten dat hij de boot zo veilig mogelijk heeft achtergelaten, “met een hangslot om de motor en door de startonderbreking mee te nemen.” Daarnaast benadrukt de klant dat in de verzekeringsovereenkomst of de bijbehorende voorwaarden niet is bepaald hoe een boot aangelegd moet worden.

Eerdere conclusie
TVM Verzekeringen houdt vast aan de eerdere conclusie dat er sprake van braak moet zijn. “In dit geval is de gehele boot gestolen. Dit kon gebeuren omdat de boot enkel aan landvasten lag afgemeerd en niet was voorzien van enig slot of op welke wijze dan ook beveiligd was tegen wegnemen”, laat de verzekeraar in de de Geschillencommissie weten. Daarnaast vindt de verzekeraar dat de consument “roekeloos heeft gehandeld door de boot onafgesloten en zonder beveilig tegen diefstal enkel aan landvasten afgemeerd aan de kade achter te laten. […] Het wegnemen van de startonderbreker van de buitenboordmotor was niet voldoende.”

Oordeel
Kifid erkent dat “het door de verzekeraar aangehaalde artikel braak vereist bij ‘schade door diefstal van onderdelen van het vaartuig en/of scheepstoebehoren, waaronder aanhangmotoren’.” In deze kwestie is volgens de Geschillencommissie echter geen sprake van diefstal van een onderdeel of scheepstoebehoren, maar van een gehele boot. “Het vereiste ‘braak’ kan hierop niet van toepassing worden geacht.” Ook de roekeloosheid wordt door Kifid van tafel geveegd. Volgens de geschillencommissie heeft TVM Verzekeringen “onvoldoende aangedragen om tot de conclusie te kunnen komen dat er sprake is van grove schuld bij de klant.” Daarnaast acht de commissie het van belang dat hoe de klant volgens de verzekeraar had moeten handelen, niet is vastgelegd in de polisvoorwaarden.

16 apr., 2024
Geblunder bij schadebehandelaar, casemanager, directielid, fraudecoördinator, expert en onderzoeker
08 mrt., 2024
Maar wél toevallig altijd in het eigen voordeel!
19 feb., 2024
Slechte service en onterecht afwijzen
31 dec., 2023
Beloften niet nakomen, steeds nieuwe trucjes om niet te hoeven betalen
07 dec., 2023
Pas als met rechtszaak wordt gedreigd wordt er ineens betaald
13 nov., 2023
Fraude-coördinator speciale zaken liegt en bedriegt
22 okt., 2023
Bedrog vlak voor de rechtszitting toegegeven
30 sep., 2023
Leugens en bedrog door expert en verzekeraar
21 aug., 2023
Opgepast voor deze discriminatieclub!
16 aug., 2023
Volmacht van ASR rommelt maar wat aan, over ruggen verzekerden
Meer posts
Share by: