Zorgverzekeraars woest op de Ned Zorg Autoriteit

jan. 14, 2016

Vandaag stond in de Telegraaf dat de drie grootste zorgverzekeraars van Nederland de toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de rechter hebben gesleept omdat deze hun wanprestaties wereldkundig maakte.
Een van de redenen van de rechtszaak is dat de verzekeraars, bij wie in totaal bijna tien miljoen Nederlanders hun ziektekosten verzekeren, het niet kunnen verkroppen dat per bedrijf een overzicht van de hoeveelheid gemaakte fouten openbaar is gemaakt. Dat bevestigt koepel Zorgverzekeraars Nederland. De slechte publiciteit doet de verzekeraars zoveel pijn, dat ze er individueel nauwelijks iets over kwijt willen. Dat doen ze pas als het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vrijdag uitspraak heeft gedaan.

In december publiceerde de toezichthouder een rapport waaruit blijkt dat Zilveren Kruis/Achmea, VGZ en CZ in een steekproef één op de vier vragen van klanten onjuist beantwoordde. Die verkeerde antwoorden konden grote financiële gevolgen hebben voor verzekerden, als het echte klanten waren geweest en niet mysteryshoppers van onderzoeksbureau TNS/Nipo.
Zo werd foute informatie gegeven over het eigen risico, gewijzigde polisvoorwaarden of de vraag welke zorg wel en niet vergoed wordt. De drie grootste verzekeraars, die veel vaker de mist in gingen dan kleine, kregen een aanwijzing van de NZa. Dat is een dwingende waarschuwing, die kan uitmonden in een boete als er niet adequaat wordt ingegrepen.
Vandaag loopt de deadline af waarop de verzekeraars hun zaakjes op orde moeten hebben. Maar nog voordat die verstreken is, stonden de ’grote drie’ maandag in Den Haag voor de rechters van het College voor Beroep in het Bedrijfsleven. Ze willen dat de aanwijzing wordt opgeschort. Tijdens de zitting is het feit gehekeld dat per verzekeraar precies is aangegeven hoeveel fouten er zijn gemaakt.

In de Tweede Kamer wordt van links tot rechts geschokt gereageerd op de rechtsgang. „De resultaten waren klip en klaar. Dan moet je je zaakjes op orde brengen, en niet naar de rechter”, vindt VVD’er Arno Rutte. PvdA-collega Bouwmeester: „Dit is belachelijk, waar halen ze het lef vandaan?”
Politieke beroering was twee jaar geleden de aanleiding die tot de onderzoeken leidde. Een ex-kankerpatiënt kreeg aan de telefoon van verzekeraar ONVZ te horen dat hij zich niet bij hen kon verzekeren vanwege zijn ziekte. Daardoor was hij „als een brandend huis, en dat kan je ook niet verzekeren”.
SP-Kamerlid Leijten zwengelde die zaak aan. „Het viel me toen al op hoe vuil er over de kankerpatiënt gepraat werd. Journalisten kregen te horen dat hij dit alleen maar deed omdat de SP dat zou willen, wat natuurlijk echt niet zo is. Ook nu laten zorgverzekeraars weer eens zien hoe ze hun maatschappelijke rol zien.”

 

Zorgverzekeraar VGZ, waar oud-minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in de top zit, wil geen woord zeggen over de rechtszaak. CZ zegt dat het onderzoek ’op meerdere punten niet deugdelijk is’, maar welke dit zijn wil een woordvoerder niet zeggen. Zilveren Kruis stelt vooral te procederen omdat de NZa niet alle antwoorden die aan de mysteryshoppers zijn gegeven, zou willen delen. Menzis, de vierde grote verzekeraar die zich wél neerlegt bij het oordeel van de NZa, stelt echter dat de toezichthouder die informatie wel heeft gedeeld.

02 mei, 2024
Kwalijke praktijken, manipulatie, leugen en bedrog.
27 apr., 2024
Wegwezen als je daar verzekerd bent, ze doen niets voor je!
16 apr., 2024
Geblunder bij schadebehandelaar, casemanager, directielid, fraudecoördinator, expert en onderzoeker
21 mrt., 2024
Onbetrouwbaar en onprofessioneel handelen over rug van de klant
08 mrt., 2024
Maar wél toevallig altijd in het eigen voordeel!
19 feb., 2024
Slechte service en onterecht afwijzen
14 jan., 2024
Meest slechte verzekeraar die er bestaat!
31 dec., 2023
Beloften niet nakomen, steeds nieuwe trucjes om niet te hoeven betalen
07 dec., 2023
Pas als met rechtszaak wordt gedreigd wordt er ineens betaald
13 nov., 2023
Fraude-coördinator speciale zaken liegt en bedriegt
Meer posts
Share by: