Klantgerichte verzekeraar schendt eigen gedragscode
Verzekeraar Reaal is door de rechtbank op de vingers getikt en moet de resultaten van een persoonlijk onderzoek naar de handel en wandel van een (deels) arbeidsongeschikte verzekerde buiten beschouwing laten. De verzekeraar heeft daarmee de door haar zelf ondertekende Gedragscode Persoonlijk Onderzoek overtreden. Dat oordeelde rechtbank Amsterdam begin deze maand. Reaal mag de gegevens van het persoonlijk onderzoek in ieder geval niet gebruiken bij de schaderegeling. De rechter wijst op de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek van het Verbond, waarin staat dat een persoonlijk onderzoek kan worden ingesteld als het feitenonderzoek onvoldoende uitsluitsel geeft of wanneer er twijfel is over juistheid of volledigheid van de resultaten van het feitenonderzoek.
Het komt geregeld voor dat verzekeraars bij het inschakelen van een onderzoeksbureau hun boekje te buiten gaan. Daarbij worden er van een verzekerde voorwaarden geëist die onredelijk zijn of die de belangen van de verzekerde schaden, enkel om de verzekerde in een kwaad daglicht te kunnen stellen of om een vermoeden van fraude te kunnen suggereren. In dat geval hoeft de verzekeraar niet tot uitkering over te gaan.
Het ligt voor de hand dat het onderzoeksbureau er bij de verzekeraar mee ‘scoort’ als hij weer een zaak op die manier heeft kunnen manipuleren, ten voordele van zijn opdrachtgever, de verzekeraar. Dat Reaal het keurmerk Klantgericht Verzekeren draagt toont weer eens aan dat dergelijke ‘keurmerken’ geen enkele waarde hebben en alleen door de verzekeraars zelf worden gebruikt voor reclame doeleinden!
Als u een dergelijke situatie kent, kunt u dit melden bij deze website. Dan is er namelijk sprake van een onterecht handelen van de verzekeraar en in zo’n geval kan de zaak niet zelden alsnog ten voordele van de consument worden beslecht.
Het bericht Klantgerichte verzekeraar schendt eigen gedragscode verscheen eerst op Klachten over een verzekering? Meld het verzekeringsklachten.nl.