Bij verkeersschade kan de ‘no blame’ regeling van belang voor u zijn.

14 november 2011

Iedere verzekerde die een verzekering voor zijn auto heeft afgesloten kent wel de No claim of bonus/malus-regeling. Wordt er schade geclaimd en deze schade kan niet of slechts gedeeltelijk verhaald kan worden op een aansprakelijke of schuldige partij, of moet de verzekeraar een andere parij geheel of gedeeltelijk schadeloos stellen, dan wordt, afhankelijk van de polisvoorwaarden een gedeelte van de bonus of no-claimkorting in mindering gebracht.

Wat velen verzekerden echter niet weten is dat verzekeraars ook gebruik maken van een no-blame regeling. Het woord “no-blame” zegt het eigenlijk al.  De verzekerde moet niet verwijtbaar hebben gehandeld waardoor de schade is ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade welke als bestuurder van een motorvoertuig wordt veroorzaakt aan een z.g.n “zwakkere” verkeersdeelnemer zoals een fietser of een voetganger.

De wet bepaalt dat, indien een bestuurder van een motorvoertuig schade veroorzaakt aan personen of goederen welke niet door een motorvoertuig worden vervoerd de bestuurder, en dus de verzekeraar, van dat motorvoertuig aansprakelijk is voor de door dat motorvoertuig veroorzaakte schade, mits de bestuurder overmacht aannemelijk kan maken.

Gerechtelijke uitspraken tonen echter aan dat aan het begrip overmacht hoge zo niet onmogelijke eisen worden gesteld en dat het er in de praktijk op neerkomt dat de verzekeraar van de automobilist de schade van de zwakkere moet betalen.
Omdat deze regel voor vele verzekerden als erg onrechtvaardig wordt ervaren, ik heb geen schuld maar ben wel aansprakelijk, hebben verzekeraars destijds de No-blame regeling in het leven geroepen.

Moet er een schade betaald worden waarvoor de verzekerde op grond van het bovenstaande wel aansprakelijk is maar waaraan hij geen schuld, althans volgens het normale recht heeft, dan kan de verzekerde een beroep doen op de no-blame regeling zodat zijn recht op no-claimkorting niet wordt aangetast..
Mocht uw verzekeraar of uw tussenpersoon “vergeten” u op deze regeling te wijzen dan bent u nu  in ieder geval op de hoogte!

 

5 mei 2025
Onrechtmatig handelend Camperverzekerd denkt vooral aan zichzelf
12 april 2025
Dekra spant met de schadebehandelaar samen om contra expert buitenspel te zetten 
10 april 2025
Illegale en bedrieglijke praktijken over de rug van verzekerde
23 februari 2025
Niets anders dan ellende bij schadeafwikkeling
6 februari 2025
Onbetrouwbaarheid troef, wat er ook gebeurt.
15 januari 2025
Wegwezen daar voordat je een schade hebt, want dan ben je te laat.
3 december 2024
Jarenlang tegengewerkt bij simpele schade, eindelijk gerechtigheid
25 november 2024
Dubieuze praktijken: Nog steeds spookfacturen
10 november 2024
Wel premie incasseren maar bij schades niet reageren!
25 oktober 2024
Belachelijk trage verwerkingstijd van vijf weken!
Meer posts