Blogopmaak

Graaicultuur bij verzekeraars

mrt. 25, 2019

Precies twee jaar geleden publiceerde de Telegraaf met de bovenstaande naam de onderstaande column. Vandaag verscheen in het Financieel Dagblad een bericht waaruit blijkt dat de hebzucht bij de bestuurders van verzekeraars nog niet is gestild: Als de regering er niet een stokje voor zou hebben gestoken zou de hoogste baas bij ING nu € 250.000,00 per maand, dus drie miljoen per jaar hebben “verdiend”. De topman bij Nat. Ned. verdient er trouwens nog steeds ‘slechts’ twee…

Bericht in het FD: Verzekeraars en kleine banken trekken zich weinig aan van maatschappelijke kritiek op hoge salarissen in de financiële sector. Terwijl bestuurders van ABN Amro, ING en Rabobank er niets tot nauwelijks iets bij krijgen in 2018, zijn de beloningen bij onder meer verzekeraars NN, ASR, en vermogensbank Van Lanschot wel fors gestegen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de jaarverslagen en aangekondigde verhogingen over 2018. Vorig jaar bereikte maatschappelijke en politieke kritiek op bankiersbeloningen een nieuw hoogtepunt toen ING aankondigde het vaste salaris van topman Ralph Hamers met 50% te verhogen naar €3 mln. Vijf dagen na de aankondiging trok de raad van commissarissen onder hoge druk de verhoging weer in.

Graaicultuur bij verzekeraars …. Ik las gisteren in een vakblad een bericht dat een klokkenluider een beerput opentrekt bij (bank)verzekeraar SNS/Reaal. Omdat ik de naam van Ronald Latenstein herkende ben ik even verder gaan googelen. De toenmalige CEO van SNS/Reaal is sinds 2010 tevens voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Verbond van Verzekeraars. Nu is hij geen voorzitter, maar nog wel bestuurslid.
Iedereen kan natuurlijk zelf wel googelen, maar ik plak maar eens iets achter elkaar. Uit een boek wat de bewuste klokkenluider schreef: De Nederlandse Bank (DNB)  drong al in augustus 2012 aan op het ontslag van Groenhof maar Latenstein belazerde DNB door Groenhof aan het toezicht van DNB te onttrekken door hem een nieuw contract als adviseur aan te bieden. Erger nog, Groenhof die op non actief ging in november 2012, ontving tot eind december 2012 zijn salaris, en kreeg nog een mooie vertrekpremie van € 750.000.Op een nieuwssite lees ik dat de voormalige bestuursvoorzitter van het Verbond vanwege een opzegtermijn van zes maanden € 250.000,00 ontving en dat deze geldsom later door een woedend Ministerie van Financiën werd teruggeëist. Het jaarsalaris van de man was dus een half miljoen. Op de Telegraaf lees ik dat de topman van Achmea (excl. pensioenbijdrage) een ton in de maand ‘verdient’ en de toenmalige CFO ontving een dik miljoen per jaar. De topman van ING ontving vorig jaar een dikke 1,3 miljoen per jaar. Vorig jaar werd door ING trouwens geklaagd dat men in de top te weinig verdiende…!! De directeur van Achmea zorg ontvangt € 513.000,00 per jaar en de directeur van CZ € 415.000,00 per jaar. Het salaris van Aegon topman bedraagt € 676.000,00. De voorzitter van de raad van Bestuur van Delta Lloyd gaat met een dik miljoen per jaar naar huis, een „gewoon” lid van die raad met een klein miljoen, ‚slechts’. negen ton. Alle salarissen van alle ‚topmannen’ staan niet op internet, maar je kunt er vanuit gaan dat die beloningen bij alle grote verzekeraars redelijk met elkaar in de pas lopen. 


Op de website van het Verbond van Verzekeraars licht Latenstein het aanvaarden van een gedragscode toe: “De Gedragscode Verzekeraars is opgesteld aan de hand van de in 2009 vastgestelde kernwaarden: ‘zekerheid bieden’, ‘mogelijk maken’ en ‘maatschappelijk betrokken zijn’. “Deze kernwaarden houden de branche voortdurend voor ogen waar het in essentie om draait: de toegevoegde waarde die wij onze klanten en de maatschappij bieden. De aanvaarding van de code markeert een keerpunt, omdat we hiermee laten zien dat het nu ernst is.”
Maatschappelijk betrokken zijn en laten zien dat het ernst is…  Op de website  Verzekeraars.nl  staat een interview van bestuurslid Ronald Latenstein. De titel van het interview luidt: “met mooi weer kan iedereen een bootje zeilen”. Geef hem eens ongelijk ….

16 apr., 2024
Geblunder bij schadebehandelaar, casemanager, directielid, fraudecoördinator, expert en onderzoeker
08 mrt., 2024
Maar wél toevallig altijd in het eigen voordeel!
19 feb., 2024
Slechte service en onterecht afwijzen
31 dec., 2023
Beloften niet nakomen, steeds nieuwe trucjes om niet te hoeven betalen
07 dec., 2023
Pas als met rechtszaak wordt gedreigd wordt er ineens betaald
13 nov., 2023
Fraude-coördinator speciale zaken liegt en bedriegt
22 okt., 2023
Bedrog vlak voor de rechtszitting toegegeven
30 sep., 2023
Leugens en bedrog door expert en verzekeraar
21 aug., 2023
Opgepast voor deze discriminatieclub!
16 aug., 2023
Volmacht van ASR rommelt maar wat aan, over ruggen verzekerden
Meer posts
Share by: