procedure om recht te krijgen wordt onbetaalbaar

nov. 20, 2011

De tarieven voor rechtshulp stijgen  volgend jaar aanzienlijk. Griffiekosten rijzen de pan uit, zo blijkt. Met een enkele verwijzing naar het rapport van een van de door het vorige kabinet ingestelde ambtelijke heroverwegingswerkgroepen wordt in de bijlage van het regeerakkoord een bezuiniging van (netto) 240 mln euro op de Rechtspraak ingeboekt. Het heroverwegingsrapport (nr 15) raamt een bruto opbrengst van 340 mln euro uit hogere griffierechten enerzijds en door lagere uitgaven als gevolg van minder rechtszaken anderzijds. Van dit bedrag van 340 mln euro wordt 100 mln euro aangewend om de lage inkomens te compenseren. Ook na aanwending van dat laatste bedrag zullen de tariefstijgingen voor bepaalde groepen burgers en bedrijven enorm zijn. Volgens de berekeningen waarop de heroverwegingswerkgroep zich heeft gebaseerd stijgt bijvoorbeeld het griffierecht bij de rechtbank dat burgers die zijn verwikkeld in een burengeschil beiden moeten betalen, van 530 euro naar 2.000 euro. Gezamenlijk betalen zij dus 4.000 euro. Een kleine ondernemer, die een geschil heeft met een afnemer of een leverancier zou eveneens een griffierecht van 2.000 euro moeten betalen.

Voor een burger die het niet eens is met een beslissing van de gemeente of een andere overheid zou het griffierecht stijgen van 150 euro naar 1.200 euro. Het bestuursorgaan gaat ook 1.200 euro betalen. Zowel bij civiele als bestuurszaken moeten eiser en gedaagde er rekening mee houden dat een van hen bij verlies het totale bedrag moet dragen als gevolg van de kostenveroordeling. In bestuurszaken is dit vooral voor de burger als eisende partij een groot risico.

Het zal u duidelijk zijn dat een minnelijke regeling sterk de voorkeur gaat verdienen, maar dan moet u er wel voor zorgen dat u een deskundige begeleiding neemt. En omdat de kosten van een advocaat dan niet meer door een rechter zullen worden worden toegewezen bij het winnen van een zaak krijgt u die kosten niet meer terug.

Via onze website kunt u wellicht wel betaalbare begeleiding krijgen en de deskundigheid die u toekomt. Wilt u hierover meer informatie, vul het contactformulier in, wij zullen u dan zo spoedig mogelijk informeren.

“Hij die niet weet wat deskundigheid waard is, weet niet wat domheid hem kost”.

02 mei, 2024
Kwalijke praktijken, manipulatie, leugen en bedrog.
27 apr., 2024
Wegwezen als je daar verzekerd bent, ze doen niets voor je!
16 apr., 2024
Geblunder bij schadebehandelaar, casemanager, directielid, fraudecoördinator, expert en onderzoeker
21 mrt., 2024
Onbetrouwbaar en onprofessioneel handelen over rug van de klant
08 mrt., 2024
Maar wél toevallig altijd in het eigen voordeel!
19 feb., 2024
Slechte service en onterecht afwijzen
14 jan., 2024
Meest slechte verzekeraar die er bestaat!
31 dec., 2023
Beloften niet nakomen, steeds nieuwe trucjes om niet te hoeven betalen
07 dec., 2023
Pas als met rechtszaak wordt gedreigd wordt er ineens betaald
13 nov., 2023
Fraude-coördinator speciale zaken liegt en bedriegt
Meer posts
Share by: