Blogopmaak

Australisch “Kifid”wijst fors smartengeld toe

sep. 20, 2020

Een man bij wie zijn ligbad overstroomde waardoor het plafond onder zijn badkamer instortte, heeft in Australië bij de pendant van het Kifid in een klachtenprocedure niet alleen de herstelkosten van de schade van zijn verzekeraar vergoed gekregen , maar hij heeft óók financiële compensatie ontvangen voor de stress en het ongemak voor het hele gezin.

De Australian Financial Complaints Authority (AFCA) -bij ons dus het Kifid- oordeelde in het voordeel van de huiseigenaar, hoewel het zijn vordering verwierp dat verzekeraar Suncorp de gehele bovenverdieping van zijn huis opnieuw zou moeten herstellen, zodat esthetisch alle kamers met elkaar overeenkwamen.

De huiseigenaar had in november 2018 een claim ingediend op zijn huis- en inboedel polis bij Suncorp. Hij was ontevreden over de afhandeling van de claim en ging naar AFCA. wat hier dus het Kifid is.

AFCA veroordeelde Suncorp niet alleen om 2600 dollar betalen voor reparatie van de beschadigde badkamertegels, maar ook nog eens 4000 dollar aan schadevergoeding omdat er in de loop van het claimproces talloze fouten waren gemaakt die “de man en zijn gezin gedurende een lange periode aanzienlijke stress en ongemak hebben veroorzaakt ”.

Suncorp erkende dat er fouten waren gemaakt en bood de man excuses aan. In een brief van juni 2019 gaf ze toe dat het van 16 december 2018 tot 1 maart 2019 duurde voordat ze een antwoord had gegeven aan de huiseigenaar.

“Er werden smoezen gebruikt dat het beschadigde tapijt wel kon worden aangepast”, gaf Suncorp toe, en “na reparatie verzuimden bedrijven om verschillende meubels in uw huis terug te sturen, wat forse overlast veroorzaakte”.

De verzekeraar bood tijdens de schadeafwikkeling aan om $ 2.273,04 te betalen, wat door de verzekerde niet werd geaccepteerd. Bovendien gaf de expert van Suncorp onjuist advies, traineerde hij het proces en gedroeg hij zich agressief.

“Hiermee ondervond de verzekerde en zijn gezin aanzienlijke stress en ongemak”, oordeelde AFCA. Tot zo ver de berichtgeving uit Australië.

In vergelijking met de situatie in Nederland -waar het vaak Kifid over verzekeringsklachten oordeelt- is men in Australië duidelijk verder richting de klant ontwikkeld: er wordt zelfs een forse uitkering toegewezen omdat de tergende houding van de verzekeraar daartoe aanleiding geeft.

Het zou een goede zaak zijn en de hoogste tijd worden (!) als verzekeraars ook in óns land zouden moeten betalen voor hun dwarsliggerij en trainerende houding, domweg omdat zij daardoor hun klanten een berg ellende bezorgen. Nu komen zij daarmee veel te makkelijk weg, domweg omdat de procedures hier veel te hoge drempels hebben en immatriele schadevergoeding nooit wordt erkend. Wat dat betreft loopt Nederland behoorlijk achter!

16 apr., 2024
Geblunder bij schadebehandelaar, casemanager, directielid, fraudecoördinator, expert en onderzoeker
08 mrt., 2024
Maar wél toevallig altijd in het eigen voordeel!
19 feb., 2024
Slechte service en onterecht afwijzen
31 dec., 2023
Beloften niet nakomen, steeds nieuwe trucjes om niet te hoeven betalen
07 dec., 2023
Pas als met rechtszaak wordt gedreigd wordt er ineens betaald
13 nov., 2023
Fraude-coördinator speciale zaken liegt en bedriegt
22 okt., 2023
Bedrog vlak voor de rechtszitting toegegeven
30 sep., 2023
Leugens en bedrog door expert en verzekeraar
21 aug., 2023
Opgepast voor deze discriminatieclub!
16 aug., 2023
Volmacht van ASR rommelt maar wat aan, over ruggen verzekerden
Meer posts
Share by: